Większość z nas sporadycznie odczuwa mniej lub bardziej uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak: rozstrój żołądka, gazy, zaparcia, czy biegunkę. Niestety, gdy występują one zbyt często, mogą powodować poważne zakłócenia w Twoim życiu. Czy istnieją sposoby, by je zminimalizować lub całkowicie wyeliminować?

Zacznijmy od początku: co możesz zmienić już teraz?

  1. Wybieraj zdrową i nieprzetworzoną żywność

Przetworzona żywność to zmora naszych czasów, a jej regularne spożywanie wiąże się z wyższym ryzykiem zaburzeń trawiennych. Nie chcąc tutaj jednak demonizować, trzeba mieć świadomość, że część przetworzonej żywności ma bardzo przyzwoity skład, natomiast w naszej diecie (niestety!) od czasu do czasu pojawiają się produkty tzw. ultra przetworzone, które – dla własnego dobra powinniśmy omijać szerokim łukiem, a wśród nich: kolorowe napoje gazowane, słodycze (żelki, cukierki, wafelki, batony), słodzone płatki śniadaniowe, chipsy, tanie przetwory mięsne (parówki o kiepskim składzie), dania instant (zupy w proszku), czy żywność typu fast food (cheeseburgery, hot dogi, nuggetsy w panierce).

  1. Stosuj suplementy

Niektóre produkty mogą być bardzo skuteczne we wspomaganiu przewodu pokarmowego. Zwróć szczególną uwagę na suplementy, które zawierają:

  • cynk – minerał, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit. Jego niedobór może prowadzić do różnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W badaniach wykazano, że suplementacja cynkiem jest korzystna w leczeniu biegunki, zapalenia jelita grubego oraz innych problemów trawiennych[1].
  • piperynę – organiczny związek chemiczny, alkaloid występujący we wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu. Badania wykazały, że piperyna może blokować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniżać poziom tłuszczu w krwiobiegu. Pod wpływem piperyny wzmaga się też wydzielanie soków trawiennych, co poprawia trawienie pokarmu.
  • maślan sodu – z powodzeniem stosowany jest w leczeniu przyczyn dysfunkcji układu trawiennego. Maślan sodu produkowany jest przez bakterie jelitowe, jego niedobór skutkować może zaburzeniami pracy jelit (ból, wzdęcia, biegunka). Suplement jest szczególnie polecany dla osób z zaburzeniami mikroflory jelitowej, zespołem jelita drażliwego, zapaleniami jelit oraz chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka.

 

  1. Włącz zdrowe tłuszcze do swojej diety

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezwykle istotnym elementem zróżnicowanej i prawidłowo zbilansowanej diety. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób zapalnych jelit, takich jak zapalenie jelita grubego[2]. Do pokarmów bogatych w korzystne kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczamy między innymi: siemię lniane, nasiona chia, orzechy (zwłaszcza włoskie), a także tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki). Jeśli chcesz mieć pewność, że twoja dieta bogata jest w kwasy omega-3 warto sięgnąć po produkt, w którego składzie znajduje się wysokiej jakości olej z ryb morskich, taki jak OMEGA 3 1000 MG

  1. Nie zapomnij o nawodnieniu

Spożycie zbyt małej ilości płynów jest często przyczyną zaparć. Zaleca się, by w przypadku często występujących zaparć pić minimum 1,2 litra płynów dziennie (ilość ta powinna być zwiększona przy wysiłku fizycznym).

  1. Unikaj stresu

Stres może siać prawdziwe spustoszenie w układzie pokarmowym, a w konsekwencji prowadzić do poważnych dolegliwości i problemów zdrowotnych, w tym: wrzodów żołądka, zaparć, częstych biegunek, czy zespołu jelita wrażliwego. Dbaj zatem o swoje zdrowie psychiczne, ponieważ to, co wpływa na naszą głowę, może również wpływać na nasze trawienie.

 

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25400994/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26325092/