Odporność to zdolność organizmu do przetrwania niekorzystnych warunków. W szczególności dotyczy to działania niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak wysoka i niska temperatura, niedobory wody czy pokarmu oraz obecność i działanie toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych. Co zrobić, by się o odporność zatroszczyć?

Zimą, kiedy jest mroźno, jesienią, gdy doskwiera chłód oraz wysoka wilgoć i wczesną wiosną, kiedy występują duże amplitudy temperatury – powinniśmy szczególnie zadbać o przygotowanie naszego organizmu. Ważnych jest wiele czynników. W szczególności zwrócić uwagę należy na równowagę termiczną organizmu, ale również zadbać o właściwe odżywienie. Co zrobić, aby poprawić swoją odporność przed jesienią?

Witamina C

Witamina C jak powszechnie wiadomo, bierze udział w procesie wzmacniania odporności.

Kwas askorbinowy, bo tak nazwany jest przez specjalistów, w dużych ilościach możemy znaleźć w świeżych owocach i warzywach. Szczególnie dużo jest go w papryce, natce pietruszki, cytrusach, brokułach, ziemniakach, porzeczkach i szpinaku.

Poza wymiataniem wolnych rodników, szkodliwych dla organizmu, witamina C powoduje wytwarzanie przeciwzapalnego interferonu oraz pobudza produkcję kolagenu. Jeśli nie jesteśmy w stanie zagwarantować sobie jej optymalnej dawki w pożywieniu, powinniśmy uzupełnić swoją dietę o odpowiednią suplementację.

Miód

W trakcie okresu jesiennego miód sprawdza się rewelacyjnie. Jest bogatym źródłem witamin, mikroelementów oraz białek enzymatycznych, które mobilizują budowę silnego systemu odpornościowego. Jego działanie rozgrzewające oraz regenerujące, są znane od wielu stuleci. Zalecana dawka to 1-2 łyżeczki dziennie. Świetnie sprawdzają się również preparaty propolisowe.

Zupa

Ciepły posiłek jest dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu od wewnątrz. Ciepło ze środka ciała sprzyja zwiększonej odporności organizmu. Zimno nigdy nie jest bezpośrednią przyczyną przeziębienia, osłabia jednak układ odpornościowy. Zupy, a w szczególności zupy krem, bardzo dobrze przechowują ciepło i są lekkostrawne (zwykle), przez co nie obciążają naszego organizmu. Dobrze jest również dodać rozgrzewających przypraw: pieprzu, ostrej papryki, curry, chili czy imbiru. Ciepła i lekka zupa z takimi składnikami jest zbawienna i na pewno będzie chroniła nas przed pojawieniem się infekcji.

Witamina D

Istnieje udowodniona naukowo zależność między niedoborem witaminy D, a problemami z odpornością. Witamina D, którą produkuje nasz organizm codziennie, wzmacnia nie tylko nasze kości, ale również układ odpornościowy. Warto więc korzystać z aktywności fizycznej poza domem, nawet w chłodniejsze jesienne dni. Zastosować można też codzienną suplementację witaminową. W ten sposób nie dopuścimy do ubytku tak ważnego składnika.

Sen

Regularny, porządny i uczciwy sen, jest bardzo ważny, kiedy chodzi o higienę odpoczynku. Zapewnienie sobie odpowiedniego stosunku fazy płytkiej snu do fazy głębokiej stanowi klucz do sukcesu. Ważna jest regularność i chęć do poprawy komfortu tego jak zrelaksowany będzie nasz organizm.

Odporność jest uwarunkowana od tego jak długo, ale przede wszystkim jak śpimy. Kiedy jakość snu ulegnie poprawie na pewno przyniesie to korzyść naszej odporności.